Minte Brici
  • Acasa
  • Despre
    • Mind Mapping
    • Galerie
    • Comunitate
    • ALUMNI
  • Programe
    • Programe Prescolari >
      • Programe Prescolari - Anuale
      • Programe Prescolari - Vacanta
      • Programe Prescolari Parinte-Copil
    • Programe Scolari Ciclul Primar >
      • Programe Scolari Ciclul Primar-E Distractiv sa Inveti cu Harti Mentale
    • Programe Scolari Ciclul Secundar >
      • Invat sa Invat
      • Citire Rapida si Managementul Cunostintelor
      • Studiez Inteligent cu Harti Mentale
      • Memorie Imbatabila
      • Scriere Creativa pentru Tineri Adulti
    • Mind Mapping like a PRO
  • Inscrieri
  • Blog
  • iMindMap
    • Descarca iMindMap cu Reducere
  • Contact

BLOG

Cum iei notite care iti usureaza invatarea

24/10/2016

4 Comments

 
Cum luam notite ne ajuta sa Invatam
​In primul rand, nu exista un mod corect sau incorect de a lua notite. Cel mai important lucru este ca sistemul pe care il folosesti, oricare ar fi acela, sa ti se potriveasca. Astfel incat, daca ati gasit sistemul potrivit – bravo!
Majoritatea elevilor se invata de mici cu un anumit stil de a lua notite si nu se desprind de el niciodata. Multi nici nu isi dau seama ca sistemul lor este ineficient, avand notite greu de organizat si de memorat.
​
Majoritatea elevilor scriu pe caiete liniate, ceea ce inseamna ca au un sistem liniar de a lua notite: adica incep de sus, din coltul stang al paginii, si apoi merg de la stanga la dreapta, de sus pana jos, pana cand pagina este plina.
La fel se intampla si in cazul celor care scriu pe laptop, unde, in loc de clasicul caiet, elevii scriu in fisiere precum Microsoft Word sau Google Docs. ​
Picture

Care este problema notitelor liniare

Doar pentru ca un numar foarte mare de elevi si studenti folosesc aceasta metoda, nu inseamna neaparat ca este si cea corecta. De fapt, cercetarile arata ca metodele de invatare preferate de elevi sunt de obicei si cele mai ineficiente. Iata care sunt cele mai mari probleme in cazul notitelor liniare:​​
  • Metoda traditionala de notare poate fi una laborioasa pentru ca ii plictiseste, dar ii si oboseste fizic (incercati sa srieti continuu timp de doua ore si sa vedeti cum se simte mana voastra la final – probabil deloc grozav)
  • Caietele liniate ii indeamna pe elevi sa scrie propozitii intregi, ceea ce este o risipa de timp si se rezuma la pagini intregi de informatii, din care doar o parte sunt cu adevarat importante
  • Notitele liniare nu ofera o privire de ansamblu asupra subiectului. De cele mai multe ori, elevii pierd timp pretios cu recitirea materialelor, pentru a gasi informatiile pe care le cauta
  • Cand s-a terminat pagina, este extrem de greu sa mai fie adaugate informatii suplimentare. Acestea pot fi strecurate inghesuit printre randuri, fie adaugate in josul paginii, cu steluta
  • Cat despre scrierea in Word, cercetarile arata ca “in timp ce luarea de notite complexe poate fi benefica, tendinta celor care scriu pe laptop, de a scrie cuvant cu cuvant in loc sa proceseze informatiile si sa le transcrie cu cuvintele lor, este in detrimentul invatarii”.
Pot fi extrem de monotone, ceea ce le face greu de memorat

Cum Luam notite utilizand harti mentale?

Notite cu Harti Mentale in Educatie
Hartile Mentale sunt alternative grozave la scrierea liniara si pot fi folosite la cursuri sau prezentari, la ore, sau chiar cand citim un text.
Iata cateva exemple, care arata avantajele hartilor mentale in luarea de notite:
  • Pe harta vedem ierarhia si conexiunile dintre informatii
  • Pe harta mentala se poate vedea foarte bine rezumatul unui subiect, pentru ca toate notitele si informatiile despre acel subiect se gasesc pe o pagina
  • Poti sa adaugi cu usurinta pe harta informatii suplimentare, link-uri si fisiere, adica sa adaugi mult mai multe informatii fara sa afectezi imaginea de ansamblu pe care o ofera
  • Hartile ne incurajeaza sa luam notite mai putine, dar mai importante. In timp ce cream harta, creierul nostru automat incepe sa retina informatii, in loc sa le scrie doar, fara sa inteleaga nimic
  • Putem folosi si o serie de declansatori de memorie, cum ar fi imagini, simboluri, culori si datorita structurii sale bi-dimensionale, ne ajuta sa memoram mai usor continutul.
  • Putem oricand sa adaugam informatii suplimentare pe un subiect, mai ales daca profesorul nu dicteaza sau vorbeste intr-un mod liniar, ci mai sare de la o informatie la alta, atunci cand explica ceva.
  • Scrierea pe o harta mentala este distractiva si pare mai mult o joaca, decat munca
De exemplu, poti analiza articolul de mai jos despre faimosul fizician Albert Einstein. In partea stanga este textul clasic, scris intr-un mod liniar. In partea dreapta sunt aceleasi informatii notate pe o harta mentala. Care crezi ca ofera o imagne de ansamblu mai ampla a unui subiect si care dintre notite te-ar ajuta sa retii mai usor?
Material despre Einstein: Text Liniar si Harta Mentala

Cum incepi sa lucrezi cu harti mentale

​Harta Mentala este un grafic care iti va prezenta informatiile pe o plansa bi-dimensionala. Subiectul se afla intotdeauna in centrul paginii si toate notitele care au legatura cu acesta sunt scrise intr-o structura radiala in jurul subiectului principal si fiind conectate cu acesta prin linii. Elementele cele mai apropiate de centru sunt ca niste titluri intr-o carte - sunt cele mai importante informatii. De acolo se pot desprinde mai multe informatii si cuvinte cheie. Astfel, prin acest sistem se creeaza o structura clara si ierarhica. Majoritatea informatiilor sunt localizate in central hartii, fiind astfel foarte vizibile la o simpla privire.
Cum Incepi Sa Lucrezi Cu Harti Mentale

Sfaturi pentru a lua notite excelente, cu harti mentale

1. Poti sa deschizi si sa inchizi ramurile de pe o harta prin a da click pe tasta “+”, care se gaseste in capatul stang al ramurii. Aceasta este o metoda grozava de a te testa, odata ce incepi sa retii informatiile de pe harta.
2. Poti aranja ramurile incepand de la ora 1 a ceasului si sa continui in sensul acelor de ceasornic pe langa ideea centrala. Asa sunt citite si hartile metale :)
Ordonarea Informatiilor In Harta Mentala
3. Folosesti culori, simboluri si imagini pentru a face harta mai usor de retinut. Poti sa iti creezi propriul cod de culori si simboluri, pe care sa il folosesti si in alte harti.
Harta Mentala - Propriul Cod
4. Poti sa legi o harta de alta. In acest fel poti crea un cuprins pentru un subiect, avand o imagine de ansamblu asupra programei anuale si puteti sa faci legaturi cu alte harti mentale, unde ai informatii de detaliu.
Harti Mentale Legate
Afla mai multe despre principiile fundamentale ale hartilor mentale [click aici]

Harti Mentale: Exemple

Hartile Mentale urmaresc mereu acelasi principiu, insa asta nu inseamna ca toate arata la fel. De fapt, crearea hartilor este un lucru foarte personal, iar daca mai multe persoane creaza o harta cu aceleasi informatii, niciuna nu va semana cu cealalta. Bineinteles ca aspectul hartii depinde foarte mult de informatii. Gasesti mai jos cateva exemple de harti mentale din care sa te poti inspira:
  • Revolutia Franceza - notite luate la ora de engleza de catre un elev de liceu
Harta Mentala: Revolutia Franceza - Notite luate de un elev de liceu la ora de limba engleza
  • Intrebari in limba latina – notite luate la ora de latina de catre un elev de liceu
Harta Mentala: Intrebari in Lantina - Notite luate de un elev de liceu la ora de latina
  • Introducere in teoria comunicarii – notite luate la un curs de lingvistica, la facultate
Harta Mentala: Curs Lingvistica - Notite luate de un student

Cum luam notite cand citim?

Cum am spus si mai devreme, hartile mentale nu sunt folosite doar pentru a lua notite la ore. Ele pot sa te ajute si in intelegerea unui text. Cat suntem la scoala (sau chiar la serviciu), suntem pusi in situatia de a citi materiale scrise de alte persoane, fie un roman, un curs, un articol stiintific sau un eseu. Cu cat materialul este mai complex, cu atat mai greu este sa intelegi si sa memorezi informatiile pe care le citesti.
​
Luarea notitelor in forma de harta mentala in timp ce citesti este o modalitate foarte buna de a structura si retine informatiile, pentru ca te “forteaza sa spargi” informatiile in parti mai mici si mai usor de administrat (si “digerat” :-)). Te ajuta sa intelegi ideile principale ale unui subiect si, pe langa asta, hartile mentale sunt ideale si pentru a recapitula ulterior materia. 
Harta Mental: Rezumarea Cartii lui Jack London - The Call of the Wild

Vrei copilul tau sa invete CUM sa invete?

La fel ca orice parinte, iti doresti copilul tau sa ia note mari, sa aiba o metoda de studiu excelenta, o memorie buna, mai multa incredere in el si sa stie cum sa invete rapid. In plus, iti mai doresti liniste, armonie si veselie la tine in casa.

Afla cum poate copilul tau sa invate mai repede si sa retina mai mult, utilizad 
tehnici de gandire, invatare si memorare care se potrivesc felului natural in care creierul sau invata si care fac invatarea mai usoara, mai placuta si mai motivanta.
Picture
4 Comments
Maria vancea link
24/10/2016 23:28:00

Sunt interesata de metoda de a Invata mai usor a retine,explica..mulțumesc mult!

Reply
Adriana
25/10/2016 09:31:39

As vrea sa stiu mai multe despre acest sistem de învățare

Reply
Svetlana Sîrbu
31/10/2016 18:04:29

Cunosc deja acest sistem. Este foarte productiv. Sînt și cărți. Eu utilizez cartea ,,Mappe mentali” , de Tony Buzan și Barry Buzan.

Reply
Dan
1/11/2016 08:26:34

Cum se numeste aplicatia cu care ati realizat imaginile ?

Reply



Leave a Reply.

    Carmen Dragomir - Tony Buzan Licensed Instructor

    Carmen Dragomir

    Sunt pasionată de educaţie, instruire, gândire creativă, evoluţie. Cred ca învăţând să învăţăm ne dezvoltăm abilitatea de a ne adapta la o lume în continuă schimbare.

    View my profile on LinkedIn

    Categorii

    All
    Business
    Dezvoltare Personala
    Educatie
    Sarbatori

    RSS Feed

minte brici

Acasa
Despre
Programe
Inscrieri
Blog
iMindMap
Contact
Termeni şi Condiţii
Confidenţialitate
Ilustrare grafica:
Carmen Dragomir
Caricaturi:
Ron Leishman

Imagini iMindMap:
imindmap.com

SITEMAP

Tony Buzan is The Inventor of Mind Maps® and Mind Mapping® 
Picture
​​Ia legătura cu Carmen:
+40 744 535 704 / carmen.dragomir@mintebrici.ro
​Ia legătura cu Eugen:
+40 744 596 212 / eugen.dragomir@learningmanager.ro
Carmen Dragomir, TLI
Carmen
Eugen Dragomir, MBA, CSM, AKT
Eugen
  • Acasa
  • Despre
    • Mind Mapping
    • Galerie
    • Comunitate
    • ALUMNI
  • Programe
    • Programe Prescolari >
      • Programe Prescolari - Anuale
      • Programe Prescolari - Vacanta
      • Programe Prescolari Parinte-Copil
    • Programe Scolari Ciclul Primar >
      • Programe Scolari Ciclul Primar-E Distractiv sa Inveti cu Harti Mentale
    • Programe Scolari Ciclul Secundar >
      • Invat sa Invat
      • Citire Rapida si Managementul Cunostintelor
      • Studiez Inteligent cu Harti Mentale
      • Memorie Imbatabila
      • Scriere Creativa pentru Tineri Adulti
    • Mind Mapping like a PRO
  • Inscrieri
  • Blog
  • iMindMap
    • Descarca iMindMap cu Reducere
  • Contact